....v intervalech kadence melancholické, dithyramb světů za sebou následujících.

Za papežem z Přibyslavi až do Madridu

19. 9. 2011 16:09
Rubrika: Město snů | Štítky: Madrid , madrid11 , tema:sdm2011 , JMJ , WYD , url:madrid2011

 

Svědectví o světovém setkání mládeže v Madridu psané pro Přibyslavský občasník.

 

 


Ve dnech 16. – 21. srpna se uskutečnilo ve španělské metropoli Madridu celosvětové setkání mládeže s papežem Benediktem XVI.  Jedná se o jedno z největších setkání lidí na planetě vůbec pořádané římskokatolickou církví. Z přibyslavské farnosti vyrazilo na cestu do Španělska na 19 poutníků, kteří cestovali podle svých možností autobusem, autem či letadlem.

 

 

Dobrá polovina Přibyslaváků (včetně autora těchto řádků) využila nabídky Sekce pro mládež při České biskupské konferenci a vyrazila do Madridu s desetidenním předstihem, aby se tak mohla účastnit i předprogramu ve španělské diecézi Tarragona. V autobuse spolu s námi cestovali i mladí z nedalekého městečka Polná, ale také z  Časlavi (současného působiště doberského rodáka P. Bohuslava Staříka) a Kutné Hory.  Samotná cesta autobusem na hispánský poloostrov byla dosti náročná a trvala téměř tři dny. Proto každý uvítal v půli cesty téměř půldenní zastávku v malebném francouzském městečku Annecy, ležícím pod Savojskými Alpami.

Tarragona, která se stala na bezmála týden útočištěm pro tři tisícovky poutníků z celé ČR, je katalánské město ležící na pobřeží Středozemního moře asi 100km jižně od Barcelony. Jeho historie sahá až do starověku, kdy bylo správním centrem tehdejší římské provincie Hispania. Z této doby se zde zachovalo velké množství památek včetně amfiteátru či zbytků místodržitelského paláce.

Na programu bylo, vedle aklimatizace na subtropické počasí, které zde panovalo, především poznávání španělské kultury, života zdejší církve, ale i zdejšího moře. Nechyběla ani návštěva centra regionu Barcelony, kde se setkali poutníci ubytovaní v celém Katalánsku a na břehu moře slavili mši svatou. Byla také příležitost prohlédnout si famosní katedrálu Sagrada Familia, která se staví již přes sto let a stále není dokončena.  Vyvrcholením předprogramu v Tarragoně byla závěrečná mše v pravé býčí aréně. Poté následovala cesta rozpáleným vnitrozemím až do hlavního města Madridu.

Čeští poutníci byli v Madridu ubytováni v několika školách v centru města, z nichž jedna sloužila jako české centrum. Zde bydlela většina přibyslavských poutníků.  Madrid nabízel více než miliónu poutníků z celého světa po celý týden velmi nabitý program. Od kulturních představení, koncertů, muzikálů až po pořady duchovního rázu, především každodenní katecheze biskupů, adorace či prezentace spirituality a práce katolických řádů a komunit.

Přestože velký počet poutníků představoval často potíže, zejména při cestování po městě či při stravování, mezi všemi účastníky panovala radostná a otevřená atmosféra, lidé z různých koutů země se spolu spontánně dávali do řeči a občas si také vyměnili nějakou drobnost na památku. V této souvislosti je třeba podotknout, že o propisku s logem města Přibyslav byl velký zájem napříč všemi kontinenty.

Mottem celého setkání byl biblický citát: „V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry.“ Papež proto spolu s biskupy inicioval vznik nového katechismu přímo pro mladé s názvem YOU CAT, který inspirován dnešními cestovními průvodci moderním jazykem pomocí otázek a odpovědí provází čtenáře po základních aspektech katolické víry.

Vrcholem Světových dnů mládeže byl příjezd Svatého Otce a jeho setkání s mladými. Papež dorazil do Madridu již ve čtvrtek a zdržel se až do neděle. Během čtvrtka se stihl pozdravit a přivítat s mladými na náměstí Cibeles. V pátek předsedal křížové cestě, která probíhala v ulicích města. V sobotu se papež spolu s v tu chvíli již dvoumilionovým zástupem shromáždil na letišti Quatro Vientos, aby zde vedl noční vigilii spojenou s adorací. Naprosto nečekaně však do programu zasáhla prudká bouře. „Největší zážitek byl předposlední den, na letišti při velké bouři, když se začala trhat plachta na jednom ze sloupů, které držely světla. Museli jsme po něm vylézt a zbylou plachtu strhat dolů aby ho vítr neshodil. Zapůsobila na mě ta obrovská masa lidí na letišti, kteří tam zůstali přes bouřku, noc i to vedro.“ přibližuje atmosféru na letišti poutník Michal Málek. Papež a ani miliony poutníků se nenechali rozmary počasí zastrašit a program po chvilce přerušení pokračoval dále. „Drazí mladí, prožili jsme společné velké dobrodružství. Děkuji vám za obdivuhodný příklad, který jste dali. V Kristu tak jako dnes je vždycky možné čelit životním zkouškám. Nezapomeňte.“ rozloučil se papež ten večer s mladými. Po skončení vigilie přečkali poutníci na letišti až do rána.

Světové dny mládeže byly zakončeny slavnostní mší svatou na letišti Quatro Vientos, které se účastnilo přes dva miliony věřících ze 170 zemí světa.  Ve své promluvě především papež mladým lidem připomněl, že autentické následování Krista je možné pouze ve společenství církve. „Není možné odtrhávat Krista od církve, jako není možné oddělovat hlavu od těla,“ uvedl v této souvislosti papež a dodal: „Nelze následovat Ježíše osamoceně. Kdo podlehne pokušení jednat „na vlastní konto“ či žít víru podle individualistické mentality, která převládá ve společnosti, vystavuje se riziku, že se nikdy nesetká s Ježíšem Kristem anebo skončí následováním Jeho falešného obrazu.“

V závěru bohoslužby pak papež mladé lidi z celého světa pozval na příští Světové dny mládeže, které se v roce 2013 uskuteční v brazilském Rio de Janeiru.  Kdo ví, zda bude mít Přibyslav své zástupce i za dva roky v Brazílii?

 

Přibyslavský Občasník, říjen 2011

 

 

Zobrazeno 2738×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková