....v intervalech kadence melancholické, dithyramb světů za sebou následujících.

Tajemství ukryté na Pražském hradě

30. 1. 2013 7:00

V současné vřavě, která se strhla o budoucího nájemníka Pražského hradu zaniká fakt, že Pražský hrad není pouze odvěkým sídlem politické moci, ale že má i svoji duchovní rovinu bytostně spjatou s katolickou církví v Čechách.


 

Všichni jistě znáte katedrálu, její bohatství i její příběh. Skvostný gotický svatostánek však není jediným kostelem, který se v areálu Pražského hradu nachází. Vedle něho ze ještě můžeme nalézt řadů chrámů, románský klášterní kostel sv. Jiří, kapli sv. Kříže, kde je v současné době vystaven svatovítský poklad a také kapitulní kostel Všech svatých.

A právě na posledně zmíněný chrám bych rád ve svém textu upozornil. Je totiž běžnému návštěvníku hradního areálu zcela ukryt a přitom se nachází v těsném sousedství katedrály sv. Víta.

Kostel Všech svatých je součástí Starého královského paláce. Vstupuje se do něj nenápadnými dveřmi  z náměstí za katedrálou cestou ke Zlaté uličce. Jediným znakem, který prozrazuje že se jedná o kostel a nikoliv palác jsou klenutá gotická okna nad dveřmi.

Člověk musí kostel notnou chvíli hledat, protože mu osud klade do cesty řadu překážek, jako například pracovníky Správy Pražského hradu, kteří netuší, že je tu nějaký jiný kostel kromě katedrály a mají tendenci posílat návštěvníka na druhou stranu Hradčan.

Bohatě zdobený portál kostela přitom tvoří zadní stěnu Vladislavského sálu a je nám všem známý jako kulisa, která rámuje tradiční ceremonii předávání státních vyznamenání na 28. října.

Kostel Všech svatých byl vystavěn po vzoru pařížské Saint Chapel, bohužel však během středověku vyhořel takže do dnešních dní se dochovala až jeho renovovaná renesanční výzdoba z konce 16. století.

Co však kostelu dodává opravdový punc výjimečnosti  mezi ostatními pražskými kostely a náhodnému návštěvníkovi přináší pocit srovnatelný s náhlým objevením drahocenného pokladu je fakt, že tu jsou uloženy ostatky sv. Prokopa, jednoho z předních českých světců, které sem byli přeneseny již v 16. století ze Sázavského kláštera.

Jelikož se jedná o kapitulní kostel, tak je svěřen do duchovní správy biskupem jmenovaných kanovníků ( v tomto případě obvykle z řad kněží působících v akademické sféře) pod vedením renomovaného profesora Piťhy. Nedávno byly v kostele obnoveny nedělní  bohoslužby. Proto má  každý  možnost vždy v  neděli v 15:30 pokusit se objevit  toto pečlivě ukryté tajemství Pražského hradu.

Zobrazeno 2444×

Komentáře

tina

Jeden z mnoha mých oblíbených kostelů :-))

Lenochod

o tom jsem vubec nevedela :) díky moc, treba az za par let pojedu do prahy se stavim :) díky za nádherny clanek

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková