....v intervalech kadence melancholické, dithyramb světů za sebou následujících.

Okna Vatikánu dokořán

2. 3. 2013 23:50

Svatý stolec osiřel. Díky nečekanému a odvážnému rozhodnutí Benedikta XVI dobrovolně se vzdát svého pontifikátu a odejít do ústraní stojí církev před novou výzvou a tou je úkol najít nového Petrova následovníka. Něco podobného církev už pár set let nepamatuje.

To má za následek neskutečný mediální kolotoč, kdy jsou všechny noviny, televize i rádia upřena na Vatikán. Titulní stránky novin a časopisů plní zasvěcené komentáře a zprávy nejen o Benediktově rozhodnutí a jeho pontifikátu, ale i jeho červených botách či o tom co bude mít na sobě, až nebude papež. Někdy není ani nouze o vtipné momenty, kdy zejména v sekulárním prostředí českých medií se projevuje fatální neznalostí katolických reálií. Tak potom nepřekvapí, že například MF Dnes zjišťuje, kolik členů Mladých křesťanských demokratů se zúčastní konkláve a podobně.

Vatikán však již dávno není nedobytná pevnost střežící svá tajemství, ale právě naopak vychází zájmů žurnalistů vstříc a využívá všechny dostupné kanály k šíření informací o nastalé situaci. Krásným příkladem jsou stránky vatikánského tiskového centra www.news.va  , které v sobě integrují všechny mediální výstupy Svatého stolce doslova z první ruky.

 

O novém Svatém otci však rozhodnou kardinálové na konkláve. A jsou to právě někteří z nich, kteří hojně využívají dalšího fenoménu dneška - sociálních sítí. A to konkrétně twitter. Níže bych proto rád představil "top ten" kardinálských twitterových účtů, kde knížata církve osobně destilují radostnou zvěst evangelia do 140 znaků.

 

Nejsledovanějším z kardinálů je kardinál Dolan arcibiskup New Yorku (@CardinalDolan), kterého sleduje více jak 80 tisíc fanoušků. Kardinál na svém účtu nejen odkazuje na své texty, ale také trefně glosuje aktuální situaci.

Na twittru působí i předseda Papežské rady pro kulturu italský kardinál Ravasi (@CardRavasi), který vedl nedávné exercicie ve Vatikánu a patří podle medií mezi favority volby. Škoda jen, že kardinál na svém  účtu oznámil, že se během následujících dní odmlčí.  

Bostonský kardinál Sean zaujme nejen svým plnovousem ale i twitterovým účtem (@CardinalSean). Neváhá na něj nahrát i pár fotek z posledního setkání s BenediktemXVI, které pořídil svým iPhonem.

Brazilský kardinál Dom Odilo Scherer působí jako arcibiskup Sao Paoula. Na svém účtu (@DomOdiloScherer) však píše pouze portugalsky.

Italský prominentní kardinál Angelo Scola do nedávna také tvítoval (@angeloscola) , ale nyní to vypadá, že před nadcházejícím konkláve svůj účet raději zrušil.

Africký kardiál Napier je arcibiskupem Durbanu v JAR. Na svém účtu (@CardinalNapier) tvítuje  otevřeně nejen o Africe ale i o nadcházejícím setkání kardinálů.

Arcibiskup Barcelony španělský kardinál Sistach (@sistachcardenal) píše své tvíty výhradně španělsky ale i tak v nich komentuje Benediktovu rezignaci.

Klumbijský kardinál Ruben Salazar Gomez (@cardenalruben) se při tvítování také drží španělštiny a na twitteru nesleduje nikoho jiného než pouze papeže.

Dalším tvítujícím kardinálem je bývalý arcibiskup Los Angeles kardinál Mahony (@CardinalMahony), proti jeho účasti na konkláve se v USA zvedla vlna nevole, protože bývá spojen s temnějšími církevními skandály. Nicméně kardinál je již v Římě a živě tvítuje. Podle jeho posledního tvítu bude hlavním cílem pondělní kardinálské konzistoře především to, aby se všichni kardinálové blíže seznámili mezi sebou.

Nesmíme zapomenout také na české zástupce. Svého času byl hitem twitteru fiktivní účet kardinála Vlka, ale dnes už tu najdeme jenom kardinála Dominika Duku (@dominikduka), který ho využívá především k odkazům na svou pravidelnou rádiovou glosu.

 Na závěr nesmíme zapomenout ani na samotného Svatého otce (@pontifex), který dokázal způsobit na této síti pořádný poprask a tři milióny lidí, kteří ho zde přímo následují, o několik řádů převyšují sledovanost kardinálů. Po skončení Benediktova pontifikátu však jeho tvíty zmizely a účet přešel do módu "sede vacante".

Myslím, že v příštích dnech to budou právě twittrové účty kardinálů, které budou zajímavým a nezkresleným způsobem vypovídat o nadcházející konkláve, o atmosféře, která mezi kardinály panuje tak i o novém pontifikovi. 

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1809×

Komentáře

Jenda

díky, moc zajimave. pekny den! +

Ferenc

"Myslím, že v příštích dnech to budou právě twittrové účty kardinálů, které budou zajímavým a nezkresleným způsobem vypovídat o nadcházející konkláve, o atmosféře, která mezi kardinály panuje tak i o novém pontifikovi."

O tom bych si dovolil pochybovat, kardinálové dnes skládali přísahu mlčenlivosti, viz:

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=17902

Rejwi

@Ferenc: Je jasné, že během konkláve kardinálové asi tvítovat nebudou, ale před a po určitě. Mimoto kardinálové sami ví nejlépe o čem mluvit a o čem mlčet. Například kardinál Mahony už se na svém twittru podělil o své dojmy z dnešní kongregace...

Ferenc

@Rejwi: CItuji z apoštolské konstituce Universi Dominici Gregis, podle které se řídí volba papeže:

59. Kardinálom oprávneným voliť sa osobitne zakazuje, aby priamo alebo nepriamo poskytli nejakej osobe informáciu o hlasovaniach, ako aj o tom, o čom sa rokovalo alebo rozhodlo pri stretnutiach kardinálov pred voľbou alebo počas voľby pápeţa. Táto povinnosť o zachovaní tajomstva sa dotýka aj tých kardinálov, ktorí nie sú oprávnení voliť a zúčastňujú sa na generálnej kongregácii podľa čl. 7 predkladanej konštitúcie.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková