....v intervalech kadence melancholické, dithyramb světů za sebou následujících.

Lidovci a Starostové - promarněná šance?

27. 8. 2017 0:09

Během posledních šesti měsíců jsme byli svědky obtížného vzniku koalice mezi KDU-ČSL a hnutím Starostů. Problémem, který se vlekl jako červená nit již od počátku společných jednání a postupně nabíral na síle, byla nutnost dosáhnout ve volbách zisku alespoň 10 % hlasů. Průzkumy veřejného mínění však tento možný výsledek ani v červenci nepotvrdili. Podle průzkumů voliči KDU-ČSL koalici – na rozdíl od orgánů strany, které o ní několikrát nervózně hlasovaly – přijali a podporovali, naopak elektorát STAN koalici nepodporoval, přestože vedení hnutí ji přijalo s mnohem větší ochotou než KDU-ČSL. Desetiprocentní klauzule se stávala stále větším strašákem, o který se média zajímala více než o program a osobnosti nové koalice. Mezi vyjednavači obou subjektů Pavlem Bělobrádkem a Petrem Gazdíkem byla ústní domluva, že v případě nepříznivého vývoje preferencí by zástupci STAN přešli na kandidátky KDU-ČSL.

K tomu nakonec situace dospěla v červenci, kdy KDU-ČSL vyzvala zástupce Starostů, aby kandidovali na lidoveckých kandidátkách a od volby obou subjektů neodrazovali voliče, kteří měli strach, že by jejich hlas propadl. Svou roli v tomto kroku sehrál i dosavadní velmi vlažný přístup STAN ke společné kampani, jejíž tíže ležela na bedrech KDU-ČSL mnohem více, než se čekalo, o čemž vypovídá i nepoměr vynaložených prostředků (KDU-ČSL 8 mil. Kč, STAN 2,5 mil. Kč), který má daleko k domluvenému poměru výdajů ve výši 6:4. Rovněž časté úniky informací z interních jednání do médií vzájemnému vztahu neprospěly.

Hnutí STAN nabídku jít na kandidátky překvapivě odmítlo. Jeho představitelé začali mluvit o lidovecké zradě, což je potřeba důrazně odmítnout, protože o této možnosti věděli dopředu, měli zajištěné férové podmínky a zastoupení na kandidátkách stejné jako v rámci koalice, jediné, co by se změnilo, by byl jen nadpis na volebním lístku. Stejně tak nelze přeceňovat výroky Jiřího Čunka směrem k Andreji Babišovi, zvlášť v kontextu toho, že významný kandidát starostů, podnikatel a filantrop Dalibor Dědek, o pár dní později mluvil o Babišovi podobně. Nabídka ze strany KDU-ČSL byl pragmatický krok ve snaze odbourat zbytečnou překážku, kterou malým stranám postavili do cesty pánové Zeman a Klaus v dobách opoziční smlouvy.

Překvapivé bylo s jakým elánem se STAN vrhl do samostatné kampaně, kdy již několik dní po rozklížení koalice představil nové logo, lídra a hesla. Lze usuzovat, že samostatná kampaň se chystala již několik týdnů dopředu. Stejně tak zaujala i podpora Dalibora Dědka, který nepodpořil koalici, ale až samostatnou kandidaturu hnutí a angažoval se v narychlo vytvářených kandidátkách. STAN i Dědek mluvili o desítkách nových zajímavých osobností, které se o překot hlásí na jejich kandidátky. Nicméně po zveřejnění kandidátek se na nich žádné oslnivě výjimečné osobnosti neukázaly. Sám tolik proklamovaný kandidát a mecenáš Dědek po třech týdnech odstoupil z vedení kandidátky v Ústeckém kraji, což ukazuje na pnutí, které zřejmě kolem jeho osoby v hnutí panuje. Samostatná kandidatura STAN odsunula na vedlejší kolej dosavadního předsedu Petra Gazdíka, který inicioval a vedl jednání s KDU-ČSL. Do popředí se dostal poslanec Jan Farský, který s sebou přivedl i podporovatele Dědka, přestože oba mají rozdílný názor na Andreje Babiše. To se zřejmě stalo jádrem sporů v rámci hnutí, které vyvrcholily odchodem Dědka z kandidátky v den programové konference, což mimochodem zcela zastínilo volební program hnutí.

STAN se svou samostatnou kandidaturou vydává na tenký led, protože dosavadní průzkumy mu přisuzovali pouze 1–2 % hlasů. V případě, že se do Sněmovny nedostane, propadnou jeho hlasy ve prospěch nejsilnějších stran, což je jen voda na mlýn pro hnutí Andreje Babiše, sociální demokraty či komunisty. Nicméně je potřeba ocenit i odvahu vedení KDU-ČSL, že dokázalo zatáhnout za záchranou brzdu i při vědomí již investovaných nemalých prostředků do kampaně. Protože dynamika sporů, které se kolem hnutí STAN objevují, by se jistě naplno projevila v závěru volební kampaně i při společném působení ve Sněmovně. Krok KDU-ČSL vše jen uspíšil.

Zobrazeno 1416×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková