....v intervalech kadence melancholické, dithyramb světů za sebou následujících.

Afghánistán studenty zajímá

21. 12. 2010 10:46
Rubrika: MKD | Štítky: MKD

Matyáš Zrno, vedoucí českého rekonstrukčního týmu v afghánském Logaru na pozvání MKD Vysočina přednášel pro studenty gymnázia v Havlíčkově Brodě.

 


 

Akce se uskutečnila za laskavé podpory Nadace Hannse Saidela ve čtvrtek 16. prosince. Zcela zaplněný atelier výtvarné výchovy naslouchal Matyášově poutavému vyprávění o realitě afghánského konfliktu. Zrno ve své prezentaci představil hlavní cíle a snahy českého rekonstrukčního týmu. Na řadě fotografií ukázal také konkrétní projekty, které český tým v Logaru realizuje a snaží se tak prospět k všeobecnému rozvoji této zapadlé province. Studenti poté s Matyášem zaujatě diskutovali o aspektech afghánské společnosti jako je například postavení žen či o úskalích, která staví radikální Taliban českým expertům do cesty.

 

Přednáška vzbudila mezi studenty velký ohlas, o čemž svědčí řada pozitivních reakcí: "Tato přednáška se mi líbila. Už jen z toho důvodu, že nám poskytla srovnání názoru na situaci v této zemi od někoho, kdo ji opravdu zažil a snaží se ji zlepšit a "názoru" médií, kde bývají informace z mnoha různých důvodu často zkreslené." říká studentka gymnázia  Nikolleta Benešová. Její spolužačka Eva Beránková dodává: "Zaujal mě především klid, s jakým přednášející vyprávěl o tamní situaci - vojáci a pracovníci humanitárních organizací musí mít opravdu pevné nervy a odhodlání pomoct a obětovat se ve prospěch místních obyvatel. Na to nemá každý."

 

Bc. Jan Málek

Zobrazeno 957×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková